1 Mart 2013 Cuma

Yormayan Ekmek




Hepimiz  meraklı olduğumuz pasta,börek,kurabiye vb. gibi ürünleri bir çok kez yapmışızdır.
Merakla deneriz,tadına bakarız beğendiysek bir daha yaparız...
Bu gün paylaşmış olduğum tarif onlardan değil...Nedense bu ekmeği yaptıktan sonra ayrı bir keyif aldım...Daha önceleri de bir çok kez ekmek yapmıştım fakat bu ekmek resmen ona çok nazik,özenli davranmamı istedi sanki...


MALZEMELER
  • 225 gr tam tahıllı un
  • 225 gr beyaz un
  • 7 gr kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 300 gr ılık su
  • Üzeri için çok az süt

HAZIRLANIŞI
  • Derince bir kaba un konulur ve ortası havuz gibi açılır.
  • Diğer tüm malzemeler içine ilave edilerek yoğrulur.
  • Hamuru yuvarlak olacak şekilde ortaya topla.
  • Hamurun kıvamı ıslak olacak sizi endişelendirmesin.
  • Hamurun üzerini kapatarak 30 dakika mayalanması için beklet.
  • Hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştir.
  • Hamuru üzerine bir bıçak yardımı ile üç kere çizik at.
  • Hamurun üzerine bir fırça yardımı ile süt sür.
  • Fırından çıkmış havası yaratmak için üzerine bir miktar un serp.(Havalı oluyor)
  • Fırının içine bir adet boş tepsi koy ve içine 10 adet buz at.
  • Hazır olan ekmeği önceden ısıtılmış fırında ilk 10 dakika 200 daha sonra 180 derecede 45-50 dakika pişiriyoruz.
  • Fırına buz koymamızın sebebi fırında buhar yaratıp ekmeğin içinin yumuşak, dışının çıtır olmasını sağlamak.
NOT:Herkesin fırın pişirme ayarları farklılık göstereceğinden süre yeterli gelmezse uzatabilirsiniz.


Mayalanmış fırına girmeye hazır olan ekmeğimiz.
Tahıllı köy unu bulabilme imkanınız var ise alıp köy unuyla denemenizi tavsiye ederim.Semt pazarınızda kara deniz ürünleri satan tezgaha sorun... belki vardır.Bende orada buluyorum.





Paylaşmış olduğum tarif Lorraine Pascale aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

dobasaran@hotmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...